Spelregels WK Coach van het Jaar

WK Coach van het Jaar

Met WK Coach van het Jaar beleef je het Wereldkampioenschap als voetbalcoach. Stel je favoriete spelers op in je eigen team en verdien elke wedstrijd punten. Het principe is eenvoudig: als een speler scoort, scoor jij ook!

Je bent niet gebonden aan de nationaliteit van je favoriete spelers, je mag namelijk selecteren wie je wilt. Mbappé en Messi in de spits? Hier kan het! Lees snel verder om de regels van het spel te leren kennen.

Aanpassingen ten opzichte van het reguliere Eredivisie spel

Er zijn een aantal aanpassingen ten opzichte van het reguliere Coach van het Jaar-spel. De belangrijkste hebben we hier kort opgesomd:

 1. Je selectie bestaat uit slechts 11 spelers, er is géén bank met reservespelers.

 2. De poulefase bestaat uit 3 speelrondes. Na speelronde 1 en 2 mag je vijf spelers wisselen.

 3. Je team uit speelronde 3 van de poulefase neem je mee naar de knock-outfase. Voor de start van de knock-outfase mag je 4 actieve spelers wisselen. Spelers van landen die zijn uitgeschakeld mag je ‘gratis’ wisselen.

 4. In de knock-outfase mag je meerdere spelers per land selecteren. Hieronder vind je in de tabel de precieze aantallen.

 5. Na de poulefase neemt je budget toe om meer duurdere spelers te kunnen betalen.

Een team samenstellen

Om het spel te kunnen spelen moet je een compleet team van 11 spelers hebben. Wanneer je geen 11 spelers koopt is je team incompleet en daarmee ongeldig. Je scoort geen punten.

Voor het samenstellen van je team van 11 spelers gelden de volgende regels:

 • Je kiest 11 spelers uit de spelerslijst.

 • Je hebt maximaal 1 speler per land.

 • Je totale selectie van 11 spelers mag maximaal €32 miljoen kosten.

 • Je basis speelt in een geldige formatie.

Je team komt alle speelrondes in actie. Daarin scoor je punten met je 11 spelers. Mocht het gebeuren dat één van deze spelers niet in actie komt, dan scoor je slechts punten met de andere spelers.

Je kunt voor de start van de eerste speelronde net zo veel wisselen als je wilt. De database van het spel sluit op vrijdag 20 november om 17:00 uur. Je hebt dus tot de start van de eerste wedstrijd om je team compleet te maken.

Formaties

Net als Louis van Gaal kies je als coach voor een uitgebalanceerde opstelling voor je team. Dit betekent dat je binnen het spel kunt kiezen uit de volgende spelsystemen:

 • 3-4-3

 • 4-3-3

 • 4-4-2

 • 3-5-2

 • 5-3-2

Wisselen

In de poulefase mag je na speelronde 1 en speelronde 2 vijf wissels doorvoeren. Je kunt dan vijf spelers verkopen en daar nieuwe spelers voor terugkopen. Je kunt dit moment ook gebruiken om je formatie te wijzigen.

Zorg er altijd voor dat je team na het wisselen weer compleet is met 11 spelers. Is je team niet compleet ten tijde van de wisseldeadline, dan wordt je opstelling ongeldig. Het systeem valt dan terug op jouw opstelling van de vorige speelronde, waarmee alle uitgevoerde wissels voor de volgende ronde komen te vervallen.

Spelers van landen die op enig moment niet langer actief zijn op het WK, mogen 'gratis' worden gewisseld. Een vervanging van een inactieve speler telt dus niet als een transfer. Je herkent een inactieve speler in jouw opstelling aan zijn uitgegrijsde profiel in je team.

Een geblesseerde speler die door zijn bondscoach niet vervangen mag worden zal ook in het spel actief blijven.

Speelronden en klassementen

Het spel is opgedeeld in twee fasen, de poule- en knock-outfase. Voor de start van de poulefase kun je je team net zo vaak aanpassen als je wilt. Zodra speelronde 1 start kun je in het spel naar speelronde 2 om ook daar je wissels vast klaar te zetten. Wanneer speelronde 2 start kun je al wisselen in je team voor speelronde 3.

Let op: Je team uit speelronde 3 neem je mee naar de knock-outfase.

Na de laatste wedstrijd van speelronde 3 in de poulefase wordt het budget voor de 1/8e finales bepaald. Hierna kun je je team voor de knock-outfase gaan aanpassen.

Ronde Spelers per land Wissels Budget Deadline
3 rondes in Poule 1 Na ronde 1 & 2: 5 wissels 32M
 1. 20 november 17:00 uur
 2. 25 november 11:00 uur
 3. 29 november 16:00 uur
Achtste finales 2 4 wissels (van actieve spelers) 32M + 3 december 16:00 uur
Kwartfinales 3 3 wissels (van actieve spelers) 32M ++ 9 december 16:00 uur
Halve finales 4 2 wissels (van actieve spelers) 32M +++ 13 december 20:00 uur
Finale Vrij Onbeperkt 32M +++ 18 december 16:00 uur

Punten

Tijdens de wedstrijden scoren de spelers in je team op verschillende manieren punten en soms minpunten. Om in aanmerking te komen voor de punten voor de winst en een gelijkspel moet je speler wel in actie zijn gekomen tijdens de wedstrijd.

Spelers in verschillende linies kunnen op verschillende manieren punten (en minpunten) verdienen.

Bekijk onderstaande tabel goed om te bepalen waar jij de nadruk in jouw team wilt leggen.

  K V M A
Winst 3 3 3 3
Gelijk 1 1 1 1
Goal 12 10 8 6
Penalty 4 4 4 4
Penalty missen -2 -2 -2 -2
Penalty stoppen 4 4* 4* 4*
Assist 5 4 3 2
Geen tegengoals 5 3 0 0
Gele kaart -3 -3 -3 -3
2e gele kaart -3 -3 -3 -3
Rode kaart -8 -8 -8 -8
* In het uitzonderlijke geval dat een veldspeler noodgedwongen de plek van de keeper moet overnemen en deze veldspeler stopt de penalty, dan krijgt die betreffende veldspeler 4 punten op zijn conto bijgeschreven.

 

Het toekennen van doelpunten, assists en de andere events op basis waarvan de punten worden verdeeld wordt gedaan door onze dataleverancier Gracenote Sports. Wij nemen hun data altijd over. De verwerking van deze data gebeurt automatisch. Eventuele aanpassingen op basis van televisiebeelden worden ook automatisch verwerkt. Hierover is geen correspondentie mogelijk.

Gelijk aantal punten

Bij een gelijk aantal punten van twee of meerdere coaches geeft de waarde van het team de doorslag. Het goedkopere team krijgt in dit geval een hogere plaats dan een duurder team met hetzelfde puntentotaal. Mocht dit nog geen uitsluitsel geven, dan geldt het moment waarop het team voor het eerst is samengesteld: degene die dit eerder heeft gedaan, krijgt in dat geval een hogere klassering.